NqpbNapbNGpcMWZ5NaV6NGpcM7csynIkynwdxn1c
ALGEMENE INFO

ALGEMENE INFO




Tijd
Indonesie kent drie verschillende tijdzones. Bali behoort tot de centrale tijdzone, Terwijl Jakarta en yogyakarta de westelijke tijdzone zijn. Onder meer  tussen java en Bali loopt een grens tussen twee van de zones. Op Bali heeft geen zommertijd. Dit betekent dat het op Bali ten opzichte van nederland in de zomer zes uur later is en in de winter zeven uur . Op java is het respectievelijk vijf en zes uur later.

Water
Het leidingwater op Bali is niet drinkbaar. Dus drink nooit het water uit de kraan en gebruik altijd flessenwater. Wees voorzichtig met ijsblokjes want het wordt vaak gemaakt van water die niet gezuiverd is.

Klimaat
Bali heeft net als de rest van indonesie,een tropisch moessonklimaat. De gemmiddelde dagtemperatuur is 28⁰C. De zon gaat circa om 06.00 uur op en gaat cica om 18.00 uur onder. Het droge seizoen begint vanaf april tot september en het regen seizoen begint vanaf oktober tot maart. Bali is het hele jaar door warm. In de bergen is de temperatuur koeler.

Valuta en wisselen
De munteenheid in indonesie is de rupiah (Rp.). Er zijn munten van 50, 100, 200, 500 en 1000 rupiah en bankbiljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 rupiah. De geld onder 500 rupiah in de winkel krijgt je mischien snoep inplaats van klein geld. Het beste nederlands of belgische geld op Bali zelf voor indonesische rupiah in te wisselen, want de koers is veel gunstiger dan in Nederland of in Belgie. De geld moet je bij officiele wissel kantoor wisselen.

Elektriciteit
In de meeste plaatsen is het voltage 220 volt (50 hertz) en kunnen europeso stekkers gebruikt worden. In enkele provincieplaatsen is het voltage nog 110 volt. Het is daarom het beste ter plekke te informeren naar het voltage voor er elektrische apparaten gebruikt worden

Taal
De officièle nationale taal op indonesie is indonesisch. Hoewel er in Indonesie meer dan 350 talen en dialecten worden gesproken. De Balinezen hebben eigen taal, de Balinese taal. Bij de hotels, restaurant, toeristische plekjes spreken de mensen wel goed engels. Engels is ook nu verplicht op school omte leren.

Fooien
In de meeste grotere hotelsen restaurants wordt automatisch een belasting en bedieningsgeld van maximaal 21 procent in rekening gebracht. Het geven van fooien is niet gebruikelijk en u hoeft zich niet verplicht te voelen in restaurants een fooi te geven. Wanneer u gebruikt hebt gemaakt van een speciale dienst is wel goed om een fooi te geven. Momenteel  is het geven van fooien voor kamerservice ergens van Rp 10.000 tot 50.000

Creditcards
Hotels, restaurants, grote winkels accepteren creditcards maar er wordt administratie kosten 3 tot 5 procent bij de rekening opgeteld.

DOUANE
Verboden in te voeren zijn drugs, wapens, pornografie en de uitvoer van (producten van) beschermde diersoorten zoals zeeschildpadden, de huid vankrokodilen, ivoor , kaketoes etc. Belastingvrije artikelen die wel mogen worden ingevoerd: De invoer van maximaal 2 liter alcoholhoudende drank, tweehonderd sigaretten, honderd gram tabak of 50 cigaren.


Note: Only a member of this blog may post a comment.
Contact Us via Whatsapp